*** Blogginlägg i serien Lettering - Tips & Trix sänds även via Fia Lotta Jansson Designs nyhetsbrev/newsletter. Vill du ha tipsen och trixen direkt till din inbox kan du börja prenumerera genom att skriva upp dig här!***
Hej på dig!
Ny vecka, nya tips och trix för den letteringintresserade! Idag kommer jag att ta upp skrivstil: tips på uppvärmninsövningar och riktlinjer för bokstavsstilen med flow och schwung!
Jag tycker jättemycket om skrivstil, den är behaglig både att skriva och läsa. Bara att se på snyggt skriven skrivstil är en fröjd! Som barn lärde jag mig skrivstil, redan i årskurs 1 fick jag min första övningsbok. Jag hittade den i somras då jag städade ur mitt förråd med skatter från förr. Den skrivstil jag lärde mig var inte så invecklad som jag kom ihåg den, men avsevärt mer krumelurig än den som lärs ut idag i skolorna.
Jag vill börja med att dela med mig av en text jag skrev i skrivstil med en traditionell skrivstilspenna. Pennan fick jag av en vän som fått och använt den då hon gick i lågstadiet. Den stil jag använder är ingen ortodox skrivstil utan jag inspirerades av pennan och hur den fungerade. Citatet läste jag samma dag som jag fick veta att en kompis, som är lågstadielärare, svarat på en önskan från sina elever att hålla kalligrafikurs i skolan. Jag blir lycksalig när barn vill skriva med penna på papper! Citatet är en god påminnelse om hur det är de små sakerna, och hur vi kan förmedla uppskattning för de små upplevelserna, som att lära varandra skriva för hand, som ger livet guldkant.
(Är man intresserad av ämnet skriva för hand och barn kan man ha intresse av följande:
Jag såg ett TEDx Talk med Jake Weidmann om varför det är viktigt att använda penna och att lära sig skriva för hand! Hur den bidrar till tre olika former av läs- och skrivkunnighet (literacy), speciellt hos barn.
“One thing we need to stop doing is putting technology and handwriting in opposing corners,” säger han. “I do believe that typing is a very fundamental tool that children do need to learn; however, they should not be learning it at the expense of handwriting … we need to be a good steward of both.”)
Vad är skrivstil? Så här säger Wikipedia:
"Skrivstil är en av flera standarder för att utforma handskrift. Skrivstilen skiljer sig från textning och tryckt skrift genom att bokstäverna i varje ord är sammanbundna med hjälplinjer."
Skrivstilen är mer flytande att skriva med mer runda former och är mer ihållande i sitt flöde än vanliga "präntade" bokstäver, som vi säger därifrån jag kommer, dvs textade bokstäver. Många använder skrivstil i sin handstil för att det känns naturligt att skriva eller för att man tycker det går smidigare och snabbare att skriva med skrivstil. Men för många kan det kännas främmande att skriva skrivstil, att det är tyngre för handen och att man inte kan bokstavsformerna.
För att underlätta att få kramp då man skriver skrivstil och för att hjälpa ritmusklerna att få till de böjda formerna på bokstäverna kan man ta till uppvärmningsövningar som den nedanför. Den är utformad av Roxy Prima (för Creative Live blog) och hon inleder varje letteringprojekt med att rita dessa krumelurer. Testa du också! Rita först med blyerts och sen fyller du i blyertsstrecken med pigment liner/tusch!
När du har värmt upp och övat streck, bågar och krumelurer kan du fortsätta med att skriva skrivstil. Du kan det kanske sen tidigare och då är det bara att hitta en text att skriva för att öva. Men om du känner att du är lite rostig på skrivstil så kan du ta skrivstilsövningspappret till hjälp. Detta är enkla bokstavsformer, gemener, som du kan ha som grund och sen utveckla! Om du vill kan du skriva ut övningspappret och rita av bokstäverna på ett blankt papper. På den streckade hjälplinjen börjar och slutar alla bokstäver, på det sättet blir det lättare att foga ihop dem ifall du ritar av dem. Du kan sedan justera fogarna mellan bokstäverna så att det ser snyggare ut!
Vill du ha skrivstilsversaler finns de på dessa övningspapper: A-D, E-L, M-Z och Å-Ö.
Rita av, experimentera med att förändra bokstavsformerna och ha roligt!
Ifall du skapar något utifrån dessa Tips&Trix får du jättegärna dela med dig på Instagram, Facebook, Twitter eller andra forum och tagga #letteringworkshopFLJD så att jag ser! Att visa upp det vi ritar och få uppmuntrande kommentarer peppar oss att fortsätta rita! Delad glädje är dubbel glädje! ;)
Det var allt för denna gång! Önskar dig ett fint veckoslut och så hörs vi nästa vecka!
Hör av dig ifall du har funderingar eller önskemål på vad du vill att jag tipsar om här! Svara på detta mail eller skriv nytt till sofie@fialottajansson.com!
Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av februari! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!
Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop