*** Blogginlägg i serien Lettering - Tips & Trix sänds även via Fia Lotta Jansson Designs nyhetsbrev/newsletter. Vill du ha tipsen och trixen direkt till din inbox kan du börja prenumerera genom att skriva upp dig här!***
Hej på dig!
Ny vecka, nya tips och trix för den letteringintresserade! Idag kommer jag att ta upp skrivstil: tips på uppvärmninsövningar och riktlinjer för bokstavsstilen med flow och schwung!
Jag tycker jättemycket om skrivstil, den är behaglig både att skriva och läsa. Bara att se på snyggt skriven skrivstil är en fröjd! Som barn lärde jag mig skrivstil, redan i årskurs 1 fick jag min första övningsbok. Jag hittade den i somras då jag städade ur mitt förråd med skatter från förr. Den skrivstil jag lärde mig var inte så invecklad som jag kom ihåg den, men avsevärt mer krumelurig än den som lärs ut idag i skolorna.
Jag vill börja med att dela med mig av en text jag skrev i skrivstil med en traditionell skrivstilspenna. Pennan fick jag av en vän som fått och använt den då hon gick i lågstadiet. Den stil jag använder är ingen ortodox skrivstil utan jag inspirerades av pennan och hur den fungerade. Citatet läste jag samma dag som jag fick veta att en kompis, som är lågstadielärare, svarat på en önskan från sina elever att hålla kalligrafikurs i skolan. Jag blir lycksalig när barn vill skriva med penna på papper! Citatet är en god påminnelse om hur det är de små sakerna, och hur vi kan förmedla uppskattning för de små upplevelserna, som att lära varandra skriva för hand, som ger livet guldkant.
(Är man intresserad av ämnet skriva för hand och barn kan man ha intresse av följande:
Jag såg ett TEDx Talk med Jake Weidmann om varför det är viktigt att använda penna och att lära sig skriva för hand! Hur den bidrar till tre olika former av läs- och skrivkunnighet (literacy), speciellt hos barn.
“One thing we need to stop doing is putting technology and handwriting in opposing corners,” säger han. “I do believe that typing is a very fundamental tool that children do need to learn; however, they should not be learning it at the expense of handwriting … we need to be a good steward of both.”)